Onnagata

onnagata1Ha kabukiról beszélünk, véleményem szerint mindenképp érdemes néhány szót szánni az onnagata bemutatására. Onnagatának (女方) vagy ojamának(女形) nevezik azon férfiakat, akik a női szerepeket játsszák.

Korábban említettem, hogy a kabuki társulatok eredetileg női színészekből álltak. Ezek az úgynevezett színészek többnyire kurtizánok közül kerültek ki. Nem csoda hát, hogy a női kabuki hamar züllésnek indult, ez pedig oda vezetett, hogy hatósági rendelettel tiltották be a nők megjelenését színpadon (e rendelet érvényben is maradt egészen a Meidzsi-korig). Ekkorra azonban a kabuki olyan mértékű népszerűségre tett szert, hogy nem szűnhetett meg létezni. Kialakulásától számítva fél évszázad sem telt el, mikor a színpadon a nőket felváltották a férfi színészek.

Ez nem volt újdonság, hiszen a japán színházra korábban is jellemző volt, hogy minden szerepet férfiak játszottak (lásd: nó). Azonban a kabuki onnagata viharos úton indult el. A nőket először követő kamasz fiúk – akik kétségtelenül alkalmasabbak voltak női szerepek megformálására – rövid úton ugyanarra a sorsra jutottak, mint elődeik. Az ifjú színészek nem ritkán mellékfoglalkozásként szexuális szolgáltatásokat is nyújtottak. A kabuki első évtizedei összefonódtak a prostitúcióval és homoszexualitással. Több konfliktus és közbenjárás után érte el mai formáját, melyben az onnagata egy valódi szexualitástól mentes, mégis finom erotikával fűszerezett, érzéki művészetté vált.

A Meidzsi-korban a nőket a színpadtól eltiltó rendeletet eltörölték, így lehetőség nyílt rá, hogy a női szerepeket valóban nők játsszák el. Különböző eszközökkel, módszeresen próbálták meg eltünetni az onnagatát a kabuki színpadáról. A próbálkozás azonban rövid úton kudarcba fulladt. A kabuki elválaszthatatlanul összefonódott az onnagatával. Olyan szerves részévé vált, hogy nélküle már nem tudott ugyanaz lenni. Egy férfi olyan szemszögből képes bemutatni egy nőt, amire egy nő képtelen lenne. Meglát dolgokat, amik egy nő számára nem feltűnőek. Szugimura Haruko (1909-1997) színésznő szerint egy nőt játszó nő sokkal unalmasabb, fakóbb, mintha egy férfi játssza a női szerepet. A kabuki társulatok tagjai a mai napig kizárólag férfi színészek.

onnagata2

Onnagatának lenni nem csupán annyit jelent, hogy a színész női ruhába bújik. Nem egyszerű nő-imitátorok.  Rengeteg munka és tehetség kell hozzá. Természetesen nagy szerepet játszik a megjelenítésben a kosztüm és a smink, de ez közel sem elég egy igazi onnagatának. Az onnagaták többnyire kifejezetten erre a játékstílusra specializálódtak, és életük végéig tökéletesítik játékukat. Ritkán előfordulnak színészek, akik mind onnagata, mind tacsijaku szerepekben feltűnnek, de ez kevéssé jellemző. Az onnagata színész mozdulatai, gesztusai, mimikája mind nőiességet árasztanak. A cél egy ideális nő-kép árnyalt megformálása.

onnagata3V. Bandó Tamaszaburó, Japán egyik leghíresebb onnagatája így fogalmazott: „Egy férfi szemével és érzéseivel játszom egy nőt; mintha egy férfi festene portrét egy nőről. Egy idealizált nőképet próbálok megformálni, mint mikor egy író leírja egy nő érzelmeit egy férfi szempontjából. Nem bemutatok egy nőt, hanem a nő lényegét ábrázolom. Sok tudást felhalmoztam a nőkről. Figyeltem őket: így reagálnak, így érintik meg a hajuk, mikor gondolkodnak. Összegyűjtöttem ezeket a dolgokat és átformáltam.”

Híres onnagaták:

I. Josizava Ajame (初代 吉沢 菖蒲) (1673-1729)
A Josizava nemzetség megalapítója. Kiotóban született, férfi prostituáltként kezdte pályafutását. Egy pártfogója segítette, hogy bekerüljön a színház világába. Korának legünnepeltebb onnagatájává vált. Több művésznevet is használt (Josizava Kikunodzsó, Josizava Gonsicsi – ez utóbbit tacsijakuként). 1728-ban játszott utoljára.

onnagata5 onnagata4

VI. Nakamura Utaemon (六代目中村歌右衛門) (1917-2001)
A XX. század második felének legjobb onnagatájaként tartják számon.  Karrierje során több mint 500 szerepet játszott. V. Nakamura Utaemon vérszerinti fia. 1922-ben debütált. 1951-ben vette fel apja után az Utaemon nevet. 1968-ban a japán kormány Ningen Kokuhóvá – (人間国宝) Élő Nemzeti Kinccsé – nevezte ki. 1996-ban játszott utoljára.

onnagata8 onnagata7 onnagata6

V. Bandó Tamaszaburó (五代目 坂東 玉三郎)
1950-ben látta meg a napvilágot. Nem színész családba született, XIV. Morita Kanja fogadta fiává.  1957-ben debütált. 1964-ben vette fel a Tamaszaburó nevet. Jelenleg Japán legnépszerűbb onnagatája. 2012-ben Ningen Kokuhó címet kapott. Apja után felvehetné a XV. Morita Kanja nevet, de ő többször azt nyilatkozta, erre nem fog sor kerülni.

onnagata11 onnagata10 onnagata9

Szaotome Taicsi (早乙女太一)
Nem kabuki színész, de onnagataként mindenképp említésre méltó. 1991-ben született, apja a gekidan sudzsaku taisú engeki társulat vezetője. (A taisú engeki a kabukihoz hasonló, abban gyökeredző, de annál kötetlenebb, populáris, modern műfaj.) Fiatal kora ellenére óriási sikereket ért el onnagataként. Férfi szerepeket is játszik – az utóbbi időben többnyire -, különböző színpadi előadásokban, valamint filmekben is látható.

onnagata12 onnagata13 onnagata14

Források:

 • Bowers, F. Japanese Theatre. New York: Hermitage House, 1954.
 • Mezur, K. Beautiful Boys/Outlaw Bodies: Devising Kabuki Female-Likeness. hely nélkül: Palgrave Macmillan, 2005.
 • Matošec, M. “Female Voices in Male Bodies”: Castrati, Onnagata, and the Performance of Gender through Ambiguous Bodies and Vocal Acts. Utrecht University, 2008 (szakdolgozat)
 • Kabuki, megtekintve: 2013. 11. 20. http://www.kabuki21.com/
 • Wikipédia
 • Daniel Schmid: The Written Face (film)
Reklámok

3 hozzászólás a(z) “Onnagata” bejegyzéshez

 1. Szia!Nagyon tetszett a cikk,szépen összefoglaltad.
  Azt esetleg tudod,hogy milyen volt illetve most milyen a társadalom viszonya/hozzáállása ezen színészek(mind a nők és mind a férfiak) tevékenységével kapcsolatban?:)

  1. Konkrét anyagot nem találtam hozzá, de a tényekből talán lehet következtetni. Eredetileg az onnagaták többnyire férfi prostituáltak voltak és sokan közülük a mindennapjaikat is nőnek öltözve, nőként viselkedve töltötték. De figyelembe kell venni a japánok sajátos hozzáállását az ilyen magatartáshoz, hiszen Japánban tulajdonképpen hagyománya van a két férfi közti kapcsolatoknak. (Erre nem akartam külön kitérni, mivel szorosan nem kapcsolódik a tárgyhoz.) Másrészt a Meidzsi-korban az onnagata elég nagy változáson esett át. Innentől kezdve az onnagata nem egyszerű szerep vagy színész volt, hanem egy tradicionális érték, egy nemzeti kincs. Ez a felfogás máig él. Az onnagata egy ikon a japánok szemében. Népszerűségüket és megbecsültségüket mi sem bizonyítja jobban, mint a népes rajongótáborok, valamint Tamaszaburó és Utaemon Ningen Kokuhó kinevezése. Nyilván nekik is – mint mindennek – vannak ellenzőik, bírálóik, de alapvetően a pozitív megítélés jellemző.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s